Ny generation av synthpop-artister

by Keivan Kechmiri mar 26, 2015, 10:53

Under det senaste året har det kommit mycket bra synthbaserad popmusik från Storbritannien. Senaste stjärnskottet är Shura från Manchester. Aleksandra Denton, som hon egentligen heter, släppte nyligen singeln "2 Shy".

Under det senaste året har det kommit mycket bra synthbaserad popmusik från Storbritannien. Senaste stjärnskottet är Shura från Manchester. Aleksandra Denton, som hon egentligen heter, släppte nyligen singeln "2 Shy". I den har hon tagit allting som var bra med 80-talet och utnyttjat möjligheterna som finns idag och skapat en mycket fräsch produktion med en snudd på förtrollande känsla. Trots att Shura inte ens var född på 80-talet listar hon artister som Phil Collins, Whitney Houston, Peter Gabriel och Pink Floyd som några av sina musikaliska förebilder.

Under det senaste åren har det hänt mycket inom musiken och inte minst inom den synthbaserade musiken. Detta kan bero på att alla de stora tillverkarna av synthesizers på 80-talet har börjat göra riktiga analoga synthar igen efter mer än 20 år av digitala varianter. Efterfrågan på riktiga synthar har ökat så mycket att tillverkaren Moog till och med har återskapat en av sina största synthar, The Emerson Moog Modular System, som kostar 150000 dollar.

Mycket av av det vi hör i dagens produktioner är dock ofta helt datorbaserat och ibland skapat med hjälp av en bärbar dator, men trenden att leta sig tillbaks till tiden då en synthesizer var ett instrument med en egen själ och känsla är helt klart tillbaks och vi kommer att se fler och fler unga artister med stora synthar prydda med detaljer i trä framöver.